Tuz hem gebelikte hem de normal zamanda kötü şöhreti var: her gün tuz tüketimi ve sağlık problemi ile ilgili yeni bir bilgi ortaya çıkmakta. Ancak gerçek böyle değil. Tuzun içeriğindeki sodyum olmaksızın özellikle gebelikte vücut fonksiyonlarını düzgün yapılamaz. Sorun gereğinden fazla tuz tüketimi olduğunda ortaya çıkar.
Sodyum vücudun sıvı dengesini, sıcaklığını ve pH (asit-baz) seviyesini ayarlayan elementtir. Sodyum klor ile birlikte tuzu (NaCl) oluşturup birçok yiyeceğin içeriğinde bulunur. Vücutta yeteri kadar sodyum olmazsa kaslar sinirler ve organlar gerektiği gibi çalışmaz.
Gebelikte vücut sıvı hacimleri artar ve sodyum her şeyin dengede olmasına yardımcı olur. Sofra tuzuna eklenen iyot bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için çok önemlidir. İyot eksikliği erken doğum, ölü doğum ve sinir sisteminde gelişme geriliğine neden olabilir.
Dünya sağlık örgütüne göre vücudun günlük sodyum ihtiyacı 2,3 mg bu da 6 gr tuza karşılık gelir. 1 çay kaşığı tuz 6 gr yapar. Gebelikte de aynı miktar tuz yeterlidir. Ancak tansiyon hastalarında ve 50 yaş üzerinde günlük 1,5 mg sodyum yeterli olacaktır. Ancak ortalama sodyum tüketimi 4 mg lar civarında.
Gebelikte vücut sıvı dengesi büyüyen bebeği desteklemek için değişime uğrar. Bütün vücut hücreleri düzgün çalışabilmek için ve beyin ve diğer dokular arasındaki iletişim için sodyuma ihtiyaç duyar.
Yüksek miktar tuz ile kan basıncı arasında ilişki vardır. Tuz böbrekleri etkileyerek vücutta fazla su tutulumuna neden olur. Fazladan vücutta biriken su kan hacminin artmasına ve buna bağlı olarak kan basıncında artışa neden olur. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olanlarda tuz alınımın azaltılması tansiyonun düşük olması ve buna bağlı olarak inme, kalp ve diğer yüksek tansiyon bağlantılı sorunların daha az riskli olmasına yardımcı olur.
Gebelikte de gebe olmadığımız dönemdeki kadar yani günde 1 gr tuz yeterli olur. Sağlıklı seviyelerde kalabilmek için günlük en fazla 6 gr tuz tüketilmeli. Bu miktar tuzun içinde 2,4 gr sodyum vardır.
Çoğumuz günlük yaşamamızda ihtiyacımızdan çok fazla tuz tüketmekteyiz. Hazır gıdaların çoğunda bulunan tuz günlük almamız gereken tuz miktarının önemli bir bölümünü karşılamakta. Eğer fazla tuzlu gıda tüketimi yapıyorsak mutlaka tuz diyetine dikkat etmeliyiz.
Tuz yiyeceklerin lezzetini arttırmak ve bazı yiyeceklerin korunması için gerekli. Tuzu yiyeceklerden azalttığımızda 3 hafta içinde tuzdaki azalma nedeniyle hissettiğiniz lezzetsizlik ortadan kalkmakta ve yiyeceklerin doğal tadı hissedilmekte.
Tuzu azaltmak için:
İyot bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan bir mineraldir. Yiyeceklerimizde yeteri kadar iyot olmadığı için kullandığımız tuzun iyotlu olması beyin gelişimi için gerekli. Ancak iyot alınımını arttırmak için fazla tuz almak tavsiye edilmez.
Gebelikten önceki hipertansiyon gestasyonel hipertansiyon ve preeklampsi gelişmesi ile doğrudan bağlantısı olmasına rağmen diyetteki tuz kısıtlamasının gestasyonel hipertansiyon tedavisinde çok fazla önemi yoktur. Gestasyonel hipertensiyon ve preeklampsi gelişmesini önlemek için gebelikte ileri derecede tuz kısıtlamasına gidilmesine gerek yoktur. Ancak tuz alımının gebeliktede normal sınırlarda tutulması gebeliğe bağlı olmayan hipertansiyon için önemlidir.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz