Turkish Arabic English German Russian

Yiyecek ve İçecekler

Anasayfa Yiyecek ve İçecekler
» GEBELİK & DOĞUM

Yiyecek ve İçecekler

Birçok diyet ve beslenme ürünleri var. Bunlardan bir tanesi de yapay tatlandırıcılar. Birçok kadın şekeri beslenmelerinden kesip yerine yapay tatlandırıcı veya bunları içeren yiyecek ve içecekler kullanmakta.

Yapay Tatlandırıcı

Yapay tatlandırıcılar yiyecekleri tatlandırmak için kullandığımız maddelerdir. Tatlandırıcılar içeceklerin, tatlıları, şekerlerin ve pastaların içine konur. İki türlü tatlandırıcı var; besleyici (kalori içeren) ve besleyici olmayan (kalori içermeyen)

Yapay Tatlandırıcı Gebelikte Güvenlimi?

Besleyici tatlandırıcılarda kalori vardır. Az miktarda kullanıldıklarında gebelikte güvenle kullanılabilir. Eğer kullanım miktarı artacak olursa fazla kilo alımına neden olurlar. Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), şeker hastalığı (diyabetus mellitus) ve insülin direnci olanlarda kullanım miktarı kısıtlanmalı. Besleyici tatlandırıcılar sukroz, dekstroz, bal, fruktoz, maltoz gibi şekerler içerir. Yapay tatlandırıcılar besinler içinde çok az miktarlarda kullanılarak yiyecek ve içeceklerin kalori içermeden tatlı olmalarını sağlar.

Gebelikte Güvenle Kullanılabilecek Yapay Tatlandırıcılar

  • Rebaudioside A: Yeni bir tatlandırıcı olup içecek ve meyve sularında kullanılmakta.
  • Acesulfam potasyum: Pişirilmiş yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekersiz puding ve içeceklerde kullanılmakta
  • Aspartam: Isıtılan ve uzun süreli bekleyen içeceklerde kullanılmaz. Gebelik ve süt verme döneminde güvenlidir. Ancak karaciğer hastalığı ve kanında yüksek miktarda fenilalanin bulunana gebeler kullanmamalı. Aspartamkullanılınca içerdiği fenilalanin açığa çakar.
  • Sucralose: Şekerden yapılır. Pişirilmiş gıdalar, alkol içermeyen içecekler, kahve, çay, meyve suları, şekerler, şuruplar gibi birçok yiyecek ve içecekte kullanılır. Gebelikte güvenle kullanılabilir.

Gebelikte Güvenli Olmayan Yapay Tatlandırıcılar

  • Sakarin: Plasentadan geçerek fetal dokuda kaldığı için gebelikte kullanımı şüpheli
  • Cyclamate: Kanserojen olduğu için artık kullanımı yasak.

Çay ve Bitkisel Çayların Farkları

İki çeşit çay vardır; çay ve bitkisel çaylar. Çaylar siyah, yeşil ve siyah-yeşil karışımı olmak üzere 3 gurupta toplanır.

  • Çaylar: Değişik oranlarda kafein ve antioksidan içerirler. Bitki yapraklarından yapılırlar. Yaprakların oksidasyon (fermentasyon) süresi arttıkça kafein seviyesi artmaktadır. Demlenme süresi, çayın miktarı ve cinsine göre içindeki kafein miktarı değişmektedir.
  • Bitkisel Çaylar: Çay bitkisi dışında birçok bitkinin yaprakları, kökleri, çiçekleri, tohumları ve meyvelerinden yapılır. Gerçek bitkisel çaylarda kafein bulunmaz. Bu çaylar tedavi amaçlıda kullanılmaktadır.

Gebelikte Hangi Çayları Tüketmek Güvenli?

Gebelikte Çaylar

Antioksidan özelliğinden dolayı oldukça faydalı olmasına rağmen kafeinden dolayı gebelerin fazla tüketmemesi gerekir. Normal bir fincan çayda yaklaşık 40-50 mg kafein vardır. Kafeinsiz çaylarda bile fincanda 4 mg kafein bulunur.

Kafein plasentadan geçerek bebeğe ulaşır. Bebek bizler gibi kafeini vücuttan uzaklaştıramaz. Bu yüzden gebelikte ne kadar az kafein tüketirsek o kadar iyi olur.

Gebelikte Bitkisel Çaylar

Bitkisel çaylarda kafein bulunmaz. Bitkisel çaylardaki problem içerikleri hakkında yeterli bilgimiz olmadığı için bebek üzerindeki etkisini tam olarak bilemiyoruz.

Bazı bitkisel çaylar ”gebelik çayı” olarak satılmakta. Kırmızı ahududu yapraklarından yapılmış çayın preeklampsi, düşük tehdidi, uzamış doğum ve doğum sonrası kanamalarda faydalı olduğunu bilinmekte. Ahududu çayı ile yapılan çalışmalarda erken membran rüptürü (erken su kesesi yırtılması) olasılığını düşürdüğü gözlenmiştir.

İrfan Tarhan - Son Güncellenme Tarihi: 24.09.2024
irfan tarhan facebook