Turkish Arabic English German Russian

Adet döneminde gebelik olur mu?

Anasayfa Adet döneminde gebelik olur mu?
» GEBELİK & DOĞUM

Adet döneminde gebelik olur mu?

Adet döneminde gebelik, çok büyük olasılıkla bu dönemde olan ilişki nedeniyle olmaz. Çünkü ovülasyon yani yumurtlama çok sonra olur. Gebelik ovülasyona yakın zamanda veya ovülasyon olduktan sonraki 24 saat içinde ilişki sonrası olabilir. Adet periyodu çoğunlukla 28-30 günde bir olur. Ancak bazı kadınlarda 21-24 günde bir de olabilir. Eğer adet periyodu kısa ve adetin son günlerinde ilişki olursa spermlerin 5 gün canlı kalabilmesi nedeniyle çok nadir de olsa gebelik olabilir.

Adet dönemi ilişkisinde hamilelik riski ne kadar?

Adet dönemindeki ilişki sonrası hamile kalma riski çok çok azdır. Bu risk kısa periyodu olan yani adet süresi başlangıçtan sonraki adetin başlangıcına 21-24 gün olan kadınlarda vardır. Gebelik isteği olanlar için bu dönem ilişki için uygun olan bir dönem değildir.

Adet döneminin hemen sonrasındaki ilişkide hamilelik riski ne kadar?

Evet, bu dönemde olan ilişkide gebelik olabilir. Kadınların çoğunda adet periyodları 28 veya buna yakın gün olanlarda ve adetin başlangıcından yaklaşık 7. günden itibaren olan ilişkilerde gebelik olabilir. Ovulasyon en sık 11 ile 21. günler arasında olur. Spermlerinde, 5 güne kadar yaşayacakları dikkate alınırsa bu günler gebelik ihtimalinin en çok olduğu günlerdir. 11. günde ovulasyon olan 25 günde bir, 21. günde ovulasyon olan 35 günde bir adet görür.

Adet döneminin son günü olan ilişkide hamilelik riski ne kadar?

Risk adet periyodunun uzunluğu ve kanamanın kaç gün olduğu ile ilişkilidir. En kolay hesaplama yöntemi ovulasyon tarihini tespit edip ona göre hesaplamak. Ovulasyon tarihi bir sonraki beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir. Spermlerde 5 gün yaşayabildiğine göre beklenen adet tarihinden 19 gün önceden itibaren gebelik riski başlar. Risk olan gün 21 günde bir adet gören için adetin başlangıcında itibaren 4. gün iken, 30 günde bir adet gören için 11. gün olarak belirlenir. Adet döneminin son gününün bu hesaba göre riskli olup olmadığı belli olur.

adet döneminde gebelik

Hamilelik riski her ay aynı mıdır?

Hamile kalmanın riskli olduğu dönem ovulasyona göre değişir. Eğer bir kadının adet periyotları çok düzenli ve her aynı şekilde oluyorsa riskli olan günler hep aynıdır. Ancak adet düzensizliği varsa ovulasyon zamanı değişeceği için riskli günler de değişir. Eğer gebelik isteniyorsa ovulasyon zamanı civarında istenmiyorsa bu dönem dışında ilişki olabilir.

Yüzeyel (Penis vajen içine girmeden) ilişki sonrası hamile kalınabilir mi?

Yüzeyel ilişki sonrasında gebelik ihtimali az da olsa vardır. Eğer sperm vajen üstüne boşalırsa spermler hareket ederek önce vajen içine ve oradan da rahim içine hareket edebildikleri için gebelik olabilir. Bakire olmasına rağmen hamile olan çok kadına rastlanmıştır.

Adet dönemi, ovülasyon (Yumurtlama) ve gebelik ile ilgili sık sorulan sorular:

Adet ilk defa (Menarş) ne zaman başlar?

Çoğunlukla 12 yaş civarında başlamakla birlikte toplumdan topluma hatta kızların genetik özelliklerine göre bu yaş değişebilir. Kuzey ülkelerinde ortalama adet yaşı 15-16 iken, ekvatora yakın ülkelerde 9-10 yaşlarında başlamaktadır.

Adet döngüsü nasıl olur?

Vücuttaki hormonal değişiklikler adet döngüsüne sebep olur. Kanama başladıktan sonra rahim iç tabakası yani endometrium dökülür. Bu arada beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıklardaki yumurtanın büyümesini sağlar. Yumurtalıktan salgılanan estrojen hormonu tekrar beyini etkileyerek yumurta çatlamasına neden olan hormon salgılanmasına sebep olur. Yumurta çatladıktan sonra geriye kalan doku (korpus luteum) progesteron salgılayarak rahim iç dokusu yani endometriumu eğer embriyo oluşursa yerleşmesine uygun hale gelir. Gebelik olmazsa korpus luteum kaybolur ve progesteron seviyesi düştüğü için tekrar kanama başlar ve sonrasında yeniden adet döngüsü başlar. Eğer gebelik olursa bebeğin eşinden salgılanan hormonlar korpus luteumun kaybolmasını engellediği için adet olmaz.

Ovulasyon başlar başlamaz ilk aydan gebe kalınabilir mi?

Evet ilk adet başlar başlamaz gebelik olabilir.

Adetler ne kadar sürer ve ne kadar kanama normaldir?

2-7 gün arası süren kanamalar ve her gün 2-3 yemek kaşığı kadar kanama normaldir.

Adet dönemindeki ilişkiden hangi şartlar olursa hamile kalınır?

Kanamanın şekli ve miktarı değil süresinin uzunluğu ve kanamanın son günlerinin ovulasyona ne kadar yakın olduğu önemlidir. Ovulasyondan 4-5 gün önceki günler adet döneminin son günlerine rastlıyorsa gebelik olabilir.

Adet olunan dönemde mide bulantısı gebelik ile ilgili midir?

Hayır, gebelikteki bulantı bir sonraki beklenen adet döneminden sonra olur.

İrfan Tarhan - Son Güncellenme Tarihi: 24.09.2024
irfan tarhan facebook