Adet düzensizliği; Regl dönemi adet ağrısı menstural döngünün normal bir parçasıdır. Normal adet döngüsü adetin başlangıçtan sonraki adetin başlangıca 21-35 gün periyotlarda olması, adet kanamasının 2 ile 5 gün arasında sürmesi ve ortalama kan kaybının günlük 35-40 ml (3-4 ped) olması ile karakterizedir.
Adet periyodu 2 dönemden oluşur. Kanamanın başladığından yumurtlama “ovulasyon” olana kadar olan foliküler faz ve ovulasyondan bir sonraki kanama dönemine kadar olan luteal faz. Foliküler fazda beyinden gelen uyarılar yumurtalıklardaki yumurtanın büyümesini bu sırada yumurtalıklardan salgılanan estrojen de rahim iç tabakasının “endometrium” büyümesini sağlar. Yumurta belli bir büyüklüğe (18-22 mm) gelince ovulasyon olur ve foliküler faz bitip luteal faz başlar. Luteal fazda etkin hormon progesteron olup overde ovulasyon sonrasında kalan bizim korpus luteum dediğimiz dokudan salgılanır. Progesteronun görevi endometrium dokusunu olgunlaştırarak eğer bir embriyo olursa yerleşmesi için sağlıklı ortam oluşturmaktır. Gebelik oluşmazsa korpus luteum 12 gün sonra işlevini kaybeder ve 2 gün içinde progesteronun düşmesi nedeniyle endometrium dökülerek yeni adet kanaması başlar.
Adet döngüsü çoğu kadında 28 günde bir olur. Ancak 21 günde bir ve 35 günde bir periyodlar da normal kabul edilir. Luteal faz bütün kadınlarda 14 gün olup adet döngüsünün uzunluğu foliküler fazın uzunluğu ile değişir. Foliküler faz 7 gün ise 7+14= 21 günde bir, 10 gün ise 10+14= 24 günde bir 14 gün ise 14+14=28 günde bir adet görülür.
Normal adet döngüsü dışında 21 günden erken veya 35 günden geç adet aralığı olması, kanama döneminin 2 günden az veya 7 günden fazla olması, kanama miktarının günlük bir pedden çok az veya 4-5 pedden (30-40 ml den) çok fazla olması adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Anormal uterin kanama kadının herhangi bir yaşında olabilir. İlk adet başlama yaşında ve menopoza yakın dönemde daha fazla düzensizlik görülebilir.
Menopoz sonrası tekrar düzensiz adet kanamaları ciddi bir sorunun habercisi olabileceği için acilen muayene olmak gerekir.
Şiddetli Adet Kanaması; Yaklaşık 5 kadından biri şiddetli kanama nedeniyle günlük hayatlarını sürdürmekte sıkıntı çeker. Adet döneminde kaybedilen kan miktarı normalde 5 kaşık kadarken şiddetli kanamalarda bunun 10 ile 30 katı kadar kan kaybedilebilir.
Eğer menopoz sonrası kanama olursa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayenesi gerekir.
Şiddetli adet kanaması sebepleri
Menstural bozukluklar hemen adet öncesi veya adet döneminde kendini gösteren adet gecikmesi, şiddetli kanama, duygusal değişikliklerle karakterize fiziksel ve duygusal değişiklerin olması durumudur.
Bazı kadınlar adet dönemlerinde hemen hemen hiç sorun görmez ya da çok az sıkıntı yaşar. Adet dönemleri aynı saat gibi düzenli olup zamanı gelince başlar ve biter. Çoğu kadın bu kadar şanslı değildir. Adet öncesi ve adet dönemlerinde fiziksel ve duygusal ciddi sorunlar yaşarlar.
Premenstruel sendromda olan fiziksel bulgular:
Premenstruel sendromda olan duygusal bulgular:
Tanı için öncelikle hastamızın şikayetlerini ve bulgularını dinleyerek iyi değerlendirmek gerekir. Adet döngüsü, ne kadar süre kanama olduğu, kanama miktarı, kanama öncesi dönemde ve kanama zamanı şikayetler ve başka bir kronik hasatalığın olup olmadığı önemli.
Hikaye sonrası jinekolojik ve gerekirse genel muayene yapılır.
Tanı için yapılan test ve işlemler:
Tedavi için tanı önemli. Sebebi belli olmayan kanamalarda ve premenstural sendromda hormon ve nonsteroidal antiimflamatuar ilaçlar hastanın özelliklerine göre ayarlanır. İlaç ile kontrol edilemeyen kanamalarda cerrahi tedaviler:
Anormal uterin kanama (AUK) menoraji, metroraji, hipomenore ve amenoreyi kapsar.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz