Endometriozis normalde rahim içinde bulunan en içteki endometrium dokusunun olması gereken yer dışında vücudun herhangi bir yerinde oluştuğu ağrılı bir durumdur. Endometriozis çoğunlukla yumurtalıklar, tüpler, rahmin karın içinde kalan dış yüzeyi ve pelvis içindeki karın zarında olmasına rağmen beyin dâhil birçok organda görülebilir.
Rahmin içindeki gibi diğer yerlerdeki endometrium dokuları da hormonların etkisiyle büyürler ve kanayarak dökülürler. Bu kanamalardan dolayı endometriozis odakları etrafında skar doku ile birlikte yapışıklıklar oluşur. Endometriozis yumurtalıklarda oluştuğunda kist oluşursa bu kiste endometrioma (çikolata kisti) denir.
Pelvik bölgedeki endometriozis şunlara yol açar:
Endometriozis sık görülen bir hastalık olup kadınların % 10’unu etkiler. Tedavisi mümkün olan bir durum olması hasta açısından iyidir.
Endometriozisde en önemli ve ilk bulgu özellikle adet dönemlerinde olan kasık ağrısıdır. Adet sancısı genelde çoğu kadında olmakla beraber endometriozisde ağrı yaş ilerledikçe çoğu zaman artar.
Sık görülen bulgu ve şikâyetler:
Ağrının şiddeti endometriozisin yaygınlığı ile direk bağlantılı değildir. Hafif endometriozisi olan kişilerde şiddetli ağrı olabilirken şiddetli endometriozisi olanlarda hafif ağrı olabilir.
Endometriozis bazen diğer hastalıklarla karışabilir. PID ve over kistindeki ağrı, irritabıl barsak sendromundaki ishal, kabızlık, şişkinlik, karında kramplar endometriozis tanısı konulmasına neden olabilir.
Endometriozisde kesin neden bilinmemekle birlikte bazı teoriler var:
Endometriozisde evreleme değişik nedenler vardır. Evreleme de yerleşim, sayı, büyüklük ve odağın derinliği önemlidir. Endometriozis de 4 evre vardır.
Endometriozis gelişmesinde birçok risk faktörü vardır. Bunlar:
Endometriozis, over kisti, pelvik inflamatuar hastalık gibi bulgular ve şikayetler oluşturabilir. Ağrının tedavisi için kesin tanı koymak gerekir. Tanı için yapılması gerekenler:
Endometriozisin birçok komplikasyonu vardır. Endometriozisde en önemli sorun infertilite. Minimal ve hafif formlarda gebe kalmak çok fazla sorun olmasa da ileri evrelerde kadınları %30-40’ı kısırlık sorunu yaşamakta. Gebelik olabilmesi için yumurtlama olmalı, sonrasında tüp tarafından alınan yumurtanın sperm ile karşılaşıp döllenme sonrasında yaklaşık bir hafta içinde rahim içine hareket edip endometriuma tutunması gerekir. Endometriozis tüplerde hasar oluşturarak sperm ve yumurtanın karşılaşmasını ve tüp içinde hareket ederek embryonun rahim içine uluşmasına engel olabilir.
Kronik ve şiddetli ağrı ızdırap verici bir hal olabilir. Depresyon, anksiyete ve diğer mental sorunlar gelişebilir.
Endometriozisli hastalarda over kanseri gelişme riski normal topluma göre çok az miktarda artış gösterir.
Endometriozisin tedavisi yoktur. Ancak şikayetlerine yönelik tedavi yapılabilir. Endometriozis tedavisi ilaç ve cerrahi olarak yapılır. Ağrı geldiğinde hemen sona ermesi en önemli beklentidir. Şiddetli ağrı hayat kalitesini oldukça fazla düşürür. Şikayetlerin önceliğine göre tedavi planı yapılır.
Kontraseptifler: Endometrial odakların hormonlara cevabını azaltır. İlaç kullanımı endometrium dokusunun büyümesini azaltır. Buna bağlı olarak şikayetler azalır veya kaybolur.
Gonadotropin-relasing hormon agonist ve antagonistleri: FSH ve LH oranında düşüşe sebep olurlar. Bunun sonucunda östrojen seviyesi düşer ve sonucunda adetler kesilir. Bu ilaçlar geçici menopoz yaratacağı için sıcak basmaları, vajinal kuruluk, kemik kaybı gibi yan etkiler görülebilir. İlaçlar kesilince adet döngüsü tekrar başlar.
Progestin tedavisi: Adetleri keserek şikayetlerin azalmasını sağlarlar.
Aromataz inhibitörleri: Vücuttaki östrojen üretimini azalır. Progestin ve doğum kontrol hapları ile birlikte kullanılabilir.
Endometriozisde en etkili tedavi rahim ve yumurtalıkların alınmasıdır (histerektomi ve bilateral ooferektomi). Yumurtalıkların alınması ile menopoz gelişir ve geriye dönüşü yoktur.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz