Turkish Arabic English German Russian

Gonore Bel Soğukluğu Nedir?

Anasayfa Gonore Bel Soğukluğu Nedir?
» GEBELİK & DOĞUM

Gonore Bel Soğukluğu Nedir?

Gonore çoğunlukla cinsel yolla bulaşan ikinci en sık hastalık olup, N. Gonerrhoeae isimli bir bakteri tarafından sebep olunan bir enfeksiyondur. N. Gonerrhoeae çoğunlukla penisten ve vajenden gelen salgılarla bulaşır. Korunmasız vajinal, anal ve oral ilişki en önemli bulaşma yoludur. Ayrıca öpüşme, sarılma, kucaklaşma, yüzme havuzunda tuvaletlerde ortak havlu ve diğer malzemeleri kullanmakla bulaşabilir. Bakteri vücut dışında çok uzun süre canlı kalamaz.

Bakteri serviks ağzı, tüpler, üretra (idrar çıkışı), rektum, nadiren ağız, boğaz ve göze yerleşebilir.  Vajinal (normal) doğum sırasında bebeğe geçip bebekte ciddi enfeksiyona neden olabilir.

gonore bel soğukluğu

Gonore Bulguları

Gonorenin en tipik bulgusu kadınlarda kanama periyotları arasında vajenden, erkeklerde ağrılı işeme sonrası penisten koyu kıvamlı sarı yeşil akıntıdır. Yaklaşık enfeksiyon kapmış kişilerin % 10’unda herhangi bir bulgu olmayabilir.

 Bulgular bakteri bulaştıktan 2-14 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Enfeksiyon oluşunca bulaştırıcılık başlar. En çok belirti vermeyen kişilerle olan temas ile bulaşır.

Kadınlardaki belirtiler

Çoğu zaman belirgin bir bulgu olmayabilir. Hafif belirtilerde de tanı koymak zorlaşır.

  • Vajen ve üretradan sarı yeşil renkli akıntı
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
  • Sık idrara çıkma ve yetişememe
  • Adet kanamalarında artış ve damlama tarzında ara kanamalar
  • Boğaz ağrısı
  • İlişkide ağrı
  • Kasıkta şiddetli, keskin ağrı
  • Ateş

Erkekteki Belirtiler

Erkeklerde uzunca süre herhangi bir belirti olmayabilir. Bulgular genellikle bulaşdan bir hafta sonra başlar. İlk belirgin bulgu idrar yaparken ağrı ve yanmadır. Belirtiler:

  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Sık idrara çıkma
  • Penisten beyaz, sarı, bej veya yeşilimsi damla tarzı iltihap veya akıntı
  • Penis de kızarıklık ve ödem
  • Testislerde ödem ve ağrı
  • Uzun süreli boğaz ağrısı
  • Rektum da ağrı eğer bölgeye yayılmışsa

Gonore Tanısı

 Gonorenin tanısı birçok yolla konabilir. Akıntı olan bölgeden örnek alıp mikroskopta inceleyerek bakteri görülür. Bu yöntem kolay ve hızlı fakat kesin tanı için yeterli olmayabilir.

Akıntıdan alınan örnek kültür ortamına yerleştirilip bakteri kolonisi elde edilip incelenir. Ayrıca antibiogram testi de yapılarak duyarlılık öğrenilmiş olur.

Gonore Komplikasyonları

Tedavi edilmemiş gonorenin uzun dönem çok fazla yan etkileri olur. Enfeksiyon vajen ve serviksten rahim, tüpler ve yumurtalıklara yayılır. Bu durum PID (pelvik inflamatuar hastalık) olarak da bilinir. PID diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarca da oluşturulabilir.

PID üreme organlarında hasar ve kronik ağrıya sebep olur. PID nedeniyle, dış gebelik, infertilite sıklığı artar.

Yenidoğana vajen yoluyla bulaşıp bebekte ciddi enfeksiyona neden olabilir.

Penisde üretrada scar(yara) dokusu gelişerek üretral darlık oluşabilir. Peniste ağrılı apse gelişebilir ve bunlar sonucunda infertilite gelişebilir.

Bakteri kan dolaşımına geçerse artrit, kalp kapaklarında harabiyet, beyin ve spinal kanal da enfeksiyona neden olabilir.

Gonore Tedavisi

Gonore genellikle tek doz antibiyotik (ceftriakson veya azithromycin) enjeksiyonu ya da tablet ile tedavi edilir. Tedavi sonrası 2-3 gün içinde bulgular ortadan kalkar. Bazı durumlarada 7 günlük tedavi ve belli süre sonra tedavi tekrarı gerekebilir.

Tedaviden 2 hafta sonra bakterinin olup olmadığı ile ilgili tekrar test yapılır. Bu süre boyunca ilişkiden sakınmak gerekir.

Daha önce enfeksiyonu geçirmiş olmak yeniden geçirilmeyeceği anlamına gelmez.

Gonoreden korunmak için yapılması gerekenler

Gonore cinsel yolla bulaşan klamidyadan sonra en sık 2. enfeksiyondur. Korunmanın en önemli yolu erkeğin prezervatif ve kadının bariyer kullanmasıdır. Ortak eşya kullanılmamalı ve şüpheli durumlarda ilişkiden kaçınılmalıdır.

Gonore de Sık Sorulan Sorular

Gonore nedir? Cinsel yolla bulaşan en sık 2. bakteriyel enfeksiyondur. Kadınlarda herhangi bir belirti vermediği gibi tedavi edilmediğimde çok ciddi sorunlara yol açabilen bir enfeksiyondur.

Gonore sıklığı nedir? 2012 yılında 15-49 yaş aralığında 78 milyon yeni vaka bildirildi. Bu yaş aralığında aynı dönemde 27 milyon vaka devam ederken yeni vakalar bildirildi. Gonore enfeksiyonu olan kişilerede %10-40 oranında klamidaya da görülmekte.

Gonoreden nasıl korunulur? En etkili korunma yöntemi prezervatif kullanmaktır. Bütün yeni doğanlarda klammidya ve gonokok enfeksiyonu için yüzeyel profilaktik tedavi yapılır

Gonorenin belirtileri nedir? Çoğu kimsede belirgin bir belirti yoktur. Sarı yeşil akıntı, idrarda yanma ve ağrı, sık idara çıkma, adet kanamalrında artma ve ağrı, ara kanamalar, kasık da rahatsızlık ve kronik ağrı, ilişkide ağrı, penis ve testiste ağrı, ödem ve kızarıklık, kronik boğaz ağrısı.

Gonore sorunları nedir? Asemptomatik vakalarda uzun dönemde kadınlarda PID gelişir ve buna bağlı olarak infertilite, kronik pelvik ağrı, dış gebelik; erkeklerde epididimit, üretral darlık ve kısırlık; yenidoğanda göz enfeksiyonu ve körlüğe neden olabilir.

Gonore tedavisi nasıl yapılır? Gonore genellikle tek doz antibiyotik (ceftriakson veya azithromycin) enjeksiyonu ya da tablet ile tedavi edilir. Bazı durumlarada 7 günlük tedavi ve belli süre sonra tedavi tekrarı gerekebilir.

Gonorede tedaviye direnç ne demektir? Tedaviye direnç uzun süre aynı antibiyotik ile tedavi sonrasında bu grup bakteriye antibitotiğin etki etmediği yeni grup bakterilerin gelişmesidir. Bu durumda her zaman kullanılan antibiyotik tedavi için yeterli olmaz.

İrfan Tarhan - Son Güncellenme Tarihi: 24.09.2024
irfan tarhan facebook