Turkish Arabic English German Russian

Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Anasayfa Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
» JİNEKOLOJİ

Hemorajik Kist Nedir, Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Hemorajik Kist Nedir?

Hemorajik kist, çok sık karşılaşılan bir durum olup folikül veya korpus luteum kistinin içine kanama olması ile oluşur. Bu durumda oluşan en sık sorun kist içine olan kanama nedeniyle ağrı olmasıdır. Klinik bulgu çok değişkenlik gösterebilir. Hiçbir bulgu vermezken şiddeti akut karın bulguları da verebilir. Tanı genellikle ultrasonografi ile konur. % 70-80 kendiliğinden kaybolup çok nadiren cerrahi tedaviye gerek duyulur.

hemorajik-kist-nedir

Over Kistleri

Over kistlerini genel olarak 2 grup olarak değerlendirebiliriz:

Fonksiyonel Kistler

1. Folikül kisti

2. Korpus luteum kisti

Patolojik Kistler

1. Dermoid kist

2. Endometrioma (çikolata kisti)

3. Kistadenomlar

4. Polykistik over

5. Over kanserleri

Foliküler Kist: Her ay adet başında beli sayıda foliküller büyüme başlar. Geneliklle içlerinden bir tanesi yeterli büyüklüğe ulaşıp çatladıktan sonra içindeki ovum (yumurta) tüp tarafından alınır. Eğer çatlama olmaz ve folikül büyümeye devam ederse folikül kisti oluşur.

Korpus Luteum Kisti:  Folikül çatladıktan sonra over üzerinde progesteron ve östrojen hormonu üreten dokuya korpus luteum denir. Bu dokunun ömrü 12 gündür. On iki gün sonra progesteron üretimi durur eğer bir gebelik yoksa 2 gün sonra adet kanaması başlar. Bazen bu yapının içinde sıvı birikmesi olur ve korpus luteum kisti oluşur

Hemorajik Kist

Hemorajik Kist Nasıl Oluşur?

Korpus luteum veya foliküler kistin içine kanama olursa hemorajik kist oluşur. Hemorajik kistler çok sık karşılaşılan kistlerdir. Hiçbir şikâyet oluşturmazken apandisit ya da over torsiyonu gibi şiddetli akut karın bulguları gösterebilir.

Hemorajik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hemorajik kist tanısı çoğunlukla ultrasonografi ile konur. Tedavide cerrahi seçenek en son tercih edilen olmalıdır. Eğer kist 5 cm den büyük, takip süresince artan ağrı, beyaz kürede artış ve hemoglobin seviyesi düşerse over torsiyonu gelişmiş olabileceği için ameliyat yapılabilir.

Ultrasonda çok farklı görüntüler oluşabilir.

hemorajik-kist-ornekleri-2

hemorajik-kist-ornekleri-3

hemorajik-kist-ornekleri-4

hemorajik-kist-ornekleri-5

hemorajik-kist-ornekleri-6

Hemorajik kistin önlenebilmesi için yapılacak hiçbir şey yok. Adet düzeni dengesizliklerinde ve kasık bölgesinde oluşan şikâyetlerde tanısı muayene ile konur.

Tedavisi şikayetlere yönelik olup takip yapılır. Çok ciddi akut karın bulguları olursa ameliyat tercihen laparaskopik ameliyat olarak yapılır.

 

İrfan Tarhan - Son Güncellenme Tarihi: 24.09.2024
irfan tarhan facebook