Genelikle doğumdan birkaç hafta önceye kadar bebekler başları aşağıya doğum kanalına doğru yönlenerek doğum pozisyonu alırlar. Eğer baş gelişi olmazsa bebekler doğum kanalına ayak ve kalçaları ile gelebilir. Bu geliş şekli makad geliş olup yaklaşık % 4 oranında görülür.
Kalçalar doğum kanalına doğru yönelmiş bacaklar dizden bükülüp ayaklar kalçaların yanında yer alır.
Kalçalar doğum kanalına doğru yönelmiş bacaklar dizden uzatılıp ayaklar başın yanında yer alır.
Önde gelen kısım ayaklardan biri veya her ikisi olabilir.
Makad gelişin kesin sebebi bilinmiyor. Ama daha sık görülen nedenleri sıralarsak:
Doğumdan birkaç hafta önce yapılan muayenede bebeğin pozisyonu tespit edilir. Eskiden elle karından muayene ile (Leopold Manevrası) pozisyon tespiti yapılırken artık ültrason ile makad geliş tespit edilir.
Çoğu makad geliş sağlıklı olarak doğar. Günümüzde makad gelişlerin çoğu sezaryen ile doğmasına rağmen uygun makad gelişler vajinal doğum yapabilir. Doğum defektleri makad gelişlerde çok az miktarda fazla olmakta.
Makad gelişin döndürülmeye çalışılması için en uygun zaman 32-37. haftalar arasıdır. Bunun için denenen birçok yöntem var.
Makad geliş çoğunlukla sezaryen ile doğurtulmakla birlikte vajınal normal doğum olabilir.
Doğum zamanı bebeğin başı vücudun en büyük parçası olduğu için baş gelişlerde eğer iri bebek değilse başın geçtiği yerden vücut rahatlıkla çıkar. Makad gelişte arkadan gelen baş çıkarken takılabilir.
Prematür doğumlarda (zamanından önce doğum) bebeğin doğum sırasında strese girmesi çok kolay olduğu için sezaryen planlanmalı.
Diğer bir sıkıntı kordon sarkması makad gelişlerde sık olur. Bunun sonucunda kordon sıkışmasına bağlı olarak bebeğe giden oksijen ve kan kesilir. Böylece bebeğin hayati tehlikeye girer. Acil sezaryen yapılması gerekir.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz