Osteoporoz kemiklerin zayıf ve kırılgan olması durumudur. O kadar kırılgan olur ki hafif düşme, eğilme hatta öksürmeyle bile kırık oluşabilir. Osteoporoza bağlı kırıklar en çok kalça, bilek ve omurlarda olur.
Kemik canlı dokudur. Kemik dokusu sürekli kırılıp yeniden oluşur. Osteoporoz eski kemik kaybının yeni kemik oluşumundan fazla olduğu durumlarda gelişir.
Osteoporoz hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesine rağmen menopoz sonrası kadınlarda çok daha fazla görülür. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve spor kemik kaybını azaltıp kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
Osteoporoz ağrılı bir durum değildir. Çoğunlukla ilk bulgu kemik kırığı olmasına rağmen bazı kişilerde karakteristik (öne doğru eğilme) duruş bozukluğu ilk bulgu olabilir.
Osteopeni osteoporoz öncesi oluşan kemik kaybıdır. Osteopenide yaşa göre kemik yoğunluğu azalmakla birlikte osteoporoz kadar çok değildir.
Kemik kaybının erken dönemde hiçbir bulgusu yoktur. Kemikler zayıfladıktan sonra şikâyet ve belirtiler başlar:
Erken menopoz, uzun süreli kortikosteroid alınması gereken durumlarda mutlaka doktor kontrolü gerekir.
Vücutta kemik yapımı ve kaybı sürekli olan bir olaydır. Genç yaşlarda yeni kemik oluşumu kemik kaybından fazladır. Yeni kemik yapımı 20’li yaşlardan itibaren azalmaya başlar. Çoğu kimsede 30 yaşına geldiğinde en fazla kemik miktarına ulaşır. Bu yaştan itibaren kemik miktarı ve yoğunluğu azalmaya başlar.
Osteoporoz gelişimi ne kadar kemik kaybedildiği ile ilgilidir. Kemik kaybına neden olan birçok sebep vardır. Bunlar:
Uzun süreli prednizon, kortizon gibi steroid kullanımı yeni kemik oluşumunu azaltır. Osteoporoza neden olan ilaç grupları:
Bazı alışkanlılar kemik kaybı oranını arttırır. Bunlara örnek verecek olursak:
Omur ve kalça kırıkları osteoporozun en ciddi komplikasyonlarıdır. Kalça kırıkları çoğunlukla düşme nedeniyle olup ölüme sebep olabilecek kadar sorun oluşturabilir.
Bazı durumlarda düşme olmadan bile omur kırıkları olabilir. Omurlarda oluşan kayıplar çökme ve kırıklara bunun sonucunda da sırt ağrısı, boy kaybı ve duruş bozukluğu gelişir.
Osteoporozun tanısı kemik dansitometre ölçümü ile yapılır. Ölçüm 10-20 dakika sürer ve ağrısızdır. Kemik yoğunluğu genç yetişkin kemik yoğunluğu ile karşılaştırılır. Yaşa göre tablo çıkarılarak normal, osteopeni veya osteoporoz tanısı konur. Değer:
Kemik canlı dokudur. Kemik dokusu sürekli kırılıp yeniden oluşur. Osteoporoz eski kemik kaybının yeni kemik oluşumundan fazla olduğu durumlarda gelişir.
Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz kemiklerin ömür boyu sağlıklı olması için en önemli etkenlerdir.
Kalsiyum: Günlük kalsiyum ihtiyacı günlük 1000 mg, kadılarda 50 yaşından, erkeklerde 70 yaşından sonra günlük 1200 mg.
Kalsiyumu fazla olan yiyecekler:
Besinler ile yeteri kadar kalsiyum alınamıyorsa kalsiyum içeren ilaçlar kullanılabilir. Gerekenden fazla kalsiyum alımı böbrek taşlarına neden olabilir.
D Vitamini: Günlük 600 ünite D vitamini yeterli olmakla beraber 70 yaşından sonra günlük doz 800 üniteye ulaşmalı. D vitamini hem kalsiyum emilimini arttırır hemde kemik yapısını güçlendirir. Güneş iyi bir D vitamini kaynağı olmakla beraber yüksek irtifada uzun süreli güneş ışığına maruz kalmanında cilt kanseri riskini arttıracağını unutmamak gerekir.
Balıkyağı, somon, alabalık ve sütün D vitamini kaynağı olarak tüketilmesi gerekir.
Egzersiz: Egzersiz ile hem daha güçlü kemik yapısına sahip oluruz hem de kemik yıkımı azalır. Ne zaman olursa olsun egzersize başlarsak kemik üzerindeki olumlu etkilerini görürüz.
Kuvvet bindiren ve direnç ile karşılaşılan egzersiz bereber yapılırsa kemik oluşumunu daha fazla arttırır.
Gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanır. Yapılan tetkikler ve kişinin sağlık durumuna göre ilaç gruplarından biri ya da birkaçı kullanılabilir. Bu ilaçlar:
Kemik kırığı oluşmuşsa Cerrahi tedavi gerekir.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz