Spiral rahim içine yerleştirilerek hamile kalınmasına engel olan, farklı çeşitler ve boylarda olan küçük bir alettir.
Doğum kontrol yöntemi seçeneklerine bakacak olursak:
Tüp ligasyonu ve vazektomi gibi kalıcı yöntem istenmiyorsa tercih doğum kontrol hapı ya da spiral olması daha sağlıklı ve güvenlidir.
Klasik spiral T şeklinde olup, rahim içinde duracak şekilde tasarlanmış aletlerdir. Spiraller spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek ve rahim iç dokusunda yani endometriumda oluşturdukları değişiklikten dolayı embriyonun yerleşmesine engel olarak gebeliği önlerler.
Spiral gebelik isteği olduğunda çıkarılınca ilk adet dönemi ile birlikte koruyuculuk ortadan kalkar.
İki çeşit spiral grubu vardır:
Şu an kullanılmayan sadece plastik aksamı olan S şeklinde spiraller de mevcuttu. Ancak koruyuculuğu bakırlı ve hormonlu spirallere göre daha az olduğu için artık kullanılmıyor.
Bakırlı spiral
Hormonlu spiral
Bakırlı spiralde son yıllarda rahim içinde tepe noktasına (fundus) sabitlenen gynefix spirali de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Gynefix
Hormonlu spiraller gebelikten koruma yanında adet problemlerde de kullanılır. Ağrılı, uzun süreli ve çok ağrılı adet geçirenlerde hem kanama miktar ve süresini hem de adet sancısını azaltır ya da tamamen yok eder. Endometriozis ve PCOS şikayetlerinde azalma sağlar.
Spiral nasıl takılır?
Spiral rahim içine muayenehane şartlarında anestezi olmaksızın ya da lokal veya çok nadiren genel anestezi ile takılabilir. Takılma işlemi sırasında biraz ağrı olabilir ancak çok fazla rahatsızlık veren bir ağrı değildir.
Spiral takmak için vajinal muayene pozisyonunda spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı tutulur. Spiral ince bir içinde rahim iç kısmına iletildikten sonra spiral içeride bırakılarak tüp çıkarılır. Spiral ipi rahatsızlık vermeyecek şekilde kesilerek kısaltılır.
İşlem sonrasında adet sancısı kadar veya biraz fazla ağrı ile birlikte az miktarda kanama görülebilir. Fazla rahatsızlık olursa ağrı kesici kullanılabilir.
Spiral adet döneminin herhangi bir periyodunda takılabilir. Adet kanaması döneminde takılması biraz daha rahat olabilir ve gebelik olmadığından emin olduğumuz bir dönem olduğu için tercih edilebilir.
Çoğu sağlıklı kadın spiral kullanabilir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalık riski olan tek eşli kadınlarda iyi bir yöntemdir. Spiral takılamayacak kimseler:
Hem hormonlu hem de bakırlı spiral % 98-99 oranında gebeliği önler. Spiral usulüne uygun takılıp kontrol muayenesinde yerleşimi ile ilgili sorun yoksa koruma oranı değişmez. Hormonlu spiral 5 yıl boyunca, bakırlı spiraller daha uzun süre korumaya devam eder.
Rahim içinde fundus (tepe noktasına) sabitlenen bakırlı spiral de (gynefix) koruma oranı % 99’dan bile fazladır.
Spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ve yılda bir kontrolleri yapılınca artık gebeliği düşünmenize gerek yoktur.
Spirallerin en önemli faydası gebelikten korumasıdır. Bunun dışındaki faydalarını sıralarsak:
Hormonlu ve bakırlı spirallerin yan etkileri farklıdır. Başlangıçta kramp lekelenme gibi sorunlar her iki spiralde de gözlenir fakat birkaç ay içinde spiralin çoğu yan etkileri ortadan kalkar. Nadiren bazı şikayetler kalıcı olabilir.
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak:
İlk başlangıçtaki ağrı ve kramp için ağrı kesiciler kullanılabilir. Adet düzeninin değişmesi veya görememek gebe olduğu hissine neden olmakta. Bunun en kolay ve hızlı çözümü gebe olduğu düşünülüyorsa idarada gebelik testi yapmaktır.
Bakırlı spiralde hiç hormon bulunmadığı için hormon kullanımı ile ilgili korkular olmaz. Bakırlı spiralde en sık görülen yan etki adet dönemlerinde ağrı ve kanamada artmadır. Yan etkiler:
Bakırlı spiral olan Gynefix kullanıldığında menometroraji ve dismenore görülme sıklığı çok çok azdır.
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.
İlk muayenede sorun yoksa herhangi bir şikayet olmadığı sürece yılda bir spiral kontrolü yapılmalıdır.
Hormonlu ve bakırlı spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. Normal muayene gibi spekulum takıldıktan sonra rahim ağzında görülen spiral ipi hafifçe çekilerek çıkarılır. Bu esnada genelde çok az ağrı olur.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır.
Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir. İlk adet ile birlikte rahim içi normal haline geri döner.
Spiral takıldıktan sonra her zaman rahim içinde istediğimiz pozisyonda kalmayabilir. Serviks normal şartlarda dar olduğu için spiralin içeride kalmasını sağlar. Spiral kaymasının daha fazla olduğu durumlara bakacak olursak:
Spiralin zararları çok nadir olup kolayca çözüme ulaştırılabilecek sorunlardır:
Kliniğimizde hormonlu ve bakırlı spiralin her ikisi de takılmaktadır. Spiral takma fiyatı spiral cinsine (klasik bakırlı, gynefix, hormonlu) ve anestezi şekline (lokal, genel) göre değişmekte. En uygun klasik bakırlı en pahalı gynefix takılması.
Spiral fiyatı doğum kontrol hapı ve diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında en az 5 yıllık bir süre için olduğundan oldukça uygun görünmektedir.
Evet kullanılabilir. Hormonlu spiral ilk 5 gün içinde takılırsa %99 oranında etkilidir.
Maalesef korumaz. STD için en iyi koruma yolu kondomdur.
Spiral takıldıktan sonra ilişki için herhangi bir bekleme süresi yoktur.
Spiral kesinlikle kilo aldırmaz. Hormonlu spiral de ilk birkaç ayda çok az ödem görülebilir. Bu sorun kısa sürede ortadan kalkar.
Hayır yapmaz.
Bakırlı spirallerde kesinlikle hormon yok. Hormonlu spiralde ise çok çok az ve sadece rahim içinde etkili. Sistemik dolaşıma geçen hormon miktarı çok az.
Hayır yapmaz.
%1 bir oranında rahim içi normal gebelik görülebilir. Dış gebelik oranında herhangi bir değişiklik yapmaz.
Klasik bakırlı spiral ile kanam gün ve miktarında bazı kadınlarda artma olabilir. Gynefix takılınca adet kanama miktar ve süresi genellikle değişmez. Hormonlu spiral ile hem kanama süresi hem de miktarı çok azalır.
Ne zaman istenirse spiral çıkarılabilir. Spiral çıkarırken adet döneminde olmaya gerek yok. Hormonlu spiral 5 yıl dolunca çıkarılması gerekir. Bakırlı spiraller kontrollerini düzenli yaptırmak şartı ile daha uzun süre kullanılabilir.
Spiral çıkarılınca ilk adet döneminden itibaren hamile kalınabilir.
Herhangi bir sorun yoksa spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. İpi kaçmış ya da rahim duvarına saplanmış spiraller normal yollarla çıkmıyorsa küretaj ya da histeroskopi yardımı ile hastane şartlarında çıkarılır.
İlk 5 gün içinde hem hormonlu hem de bakırlı spiral azil korunma için oldukça etkilidir.
Genellikle 4 hafta yeterli olmakla birlikte 6. haftadan itibaren takılabilir.
Evet sonrasında beklemeden takılabilir.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz