Yalancı gebelik (pseudocyesis) gerçekte hamilelik olmadan bebek beklediğine inanma ve bunun sonucunda birçok hamilelik bulgularının ortaya çıkması durumudur. Yalancı gebelikte adet gecikmesini takiben bulantı, kusma, kilo alımı gibi bulgular ortaya çıkmaya başlar.
Anne olmak doğurganlık yaşına gelmiş birçok kadını en büyük hayali. Çocuk isteyen çiftler için gebelik tespiti çok sevindirici ve heyecan vericidir. Fakat bütün gebelikler doğum ve çocuk sahibi olmak ile sonuçlanmaz. Çok nadir durumlarda hamile olduğuna çok fazla inanan kadınlarda gebelik olmadan da gebelik bulguları ortaya çıkabilir.
Yalancı gebeliğin henüz nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tekrarlayan düşükler, infertilite sorunları, menopoz gibi çeşitli nedenlerden dolayı hamile kalamayan kadınlar kendi istekleri ve çevre baskısı nedeniyle kendilerini hamile olarak düşünmeye başlar. Bu şekildeki aşırı arzu ve düşünme sonucunda vücut göğüslerin büyümesi, fetal hareketlerin hissedilmesi ve diğer gebelik bulguları beyinde prolaktin, östrojen gibi gebelik hormonlarının salınmasına neden olur. Bu da gebelik bulgularının belirgin hale gelmesine neden olur.
Bazı eğitim eksikliği, çocuklukta seksüel travmaya maruz kalma, aile içi ilişkilerdeki problemler gibi sorunlarda yalancı gebeliklerin daha sık gözlendiği tespit edilmiştir.
Gebe olmanın getireceği çıkarların olması (finansal veya statü çıkarları gibi) ve şizofrenlerde gebelik sanrısı olması yalancı gebeliğe neden olabilir.
Yalancı gebeliğin en önemli nedeni kadının hamile kalmayı çok istemesidir.
Yalancı gebelikte en erken belirti adet olmamasıdır. Belirtileri sıralayacak olursak:
Bu şikayet ve bulgular birkaç ay sürebilir veya 9 ay boyunca da devam edebilir. Çok nadiren doğum zamanı gelince doğum için doktora gelen de olur.
Yalancı gebelikle ilgili ilk bilgiler milattan önce 300 yıllarında Hipokrat zamanına kadar dayanır. Geçen yüzyıl 250 gebelikte 1 yalancı gebelik görülmesine rağmen günümüzde gebelik testlerinin kolay yapılması ve ulaşılabilmesi nedeniyle oldukça azalmıştır. Kadının en önemli görevinin hamilelik olduğu düşünülen topluluklarda belirgin olarak yalancı gebelik görülmeye devam etmekte.
Sanrılar çok katı yanlış fikirler olup hastanın eğitim ve kültür durumu göz önüne alınarak ve mantıklı sebep göstererek düzeltilemez. Sanrılar ayrıca kişinin oluşan duruma göre sorunu çözmek için geliştirdiği bir yol olarak da ortaya çıkar. Yalancı gebelik ileri derecede ümitsiz ve savunmasız kişiyi kurtaran bir işlev olarak görev yapar.
Yalancı gebelikte ilk muayeneye gelen kadınlarda da gebelik belirtileri olduğu için tetkikler istenir ve gebelik kesesi ve bebek kalp atımını görmek için ultrason yapılır. Yapılan tetkikler sonucunda kanda veya idrarda gebelik testi negatif çıkacak, ultrasonda rahimde ve rahim ağzında bazı değişiklikler olmasına rağmen gebelik kesesi ve bebek kalp atımı görülmeyecektir. Ultrason yalancı gebelik olup olmadığını gösterecek en iyi testtir.
Ultrasonda gebelik görülmemesine rağmen dış gebelik, aşırı şişmanlık nedeniyle gebeliğin tespit edilememesi ve bazı gebelik bulguları ortaya çıkaran kanser gibi durumlar için ayırıcı tanı yapılmalıdır.
Gebe olduğuna inanan bir kadının hamilelik olmadığını öğrenmesi çok üzücü olur. Gebe olmadığını bilgisi en uygun şekilde ve gerekirse psikolojik yardım alarak söylenmesi gerekir. Yalancı gebeliği olan kadına gebe olmadığını ikna etmenin en iyi yolu ultrason ile gebeliğin olmadığının gösterilmesidir.
Gebe olmadığını öğrenen ve bu gerçeği kabul eden kadına adet görmesi için tedavi planı yapılır.
Randevu talebini gönderdikten sonra en kısa zamanda sizlere belirtmiş olduğunuz telefon numarasından dönüş sağlanacaktır.
İşleminiz devam etmektedir.
Lütfen Bekleyiniz...Lütfen Bekleyiniz