Turkish Arabic English German Russian

Yumurta Çatlatma İğnesi

Anasayfa Yumurta Çatlatma İğnesi
» TÜP BEBEK

Yumurta Çatlatma İğnesi

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?

Tüp bebekte ilk amaç yumurtalıkların geliştirilmesidir. Bu yüzden uygulanan yüksek doz ilaçlar ile birden fazla sayıda yumurtanın üretilmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasına adetin ikinci günü başlanır ve ilaç uygulaması yaklaşık 10 – 11 gün sürmektedir. Bu süreç içinde birkaç kez yapılacak olan ultrasonografi takipleri ile yumurtaların gelişimi yakından takip edilir. Olgunlaşan yumurtalar 16 – 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında “yumurta çatlatma iğnesi” olarak bilinen ilaçlar (Pregnyl veya Ovitrelle) yapılır.

Oositler (yumurtalar) yeteri kadar büyüklüğü geldikten sonra olgunlaşması gerekir. Bu olgunlaşma yumurtanın hem döllenmesi hem de oluşan embriyonun endometriuma tutunabilmesi için önemlidir. Çatlatma için oosit büyüklüğü 18-22 mm arası olduğunda yapılır. FSH oositin büyümesini sağlarken hCG olgunlaşmasını sağlar. hCG iğnesi planlanan aşılama veya oosit toplama işleminden 36 saat önce yapılır. hCG için doz hastanın kilosu ve oositlerin durumuna göre değişir. Kalçadan kas içine yapılan iğneler olduğu gibi göbekten cilt atına yapılan iğnede var. Son zamanlarda hCG için sadece cilt altı yapılan (Ovitrelle r hCG) iğne eczanelerde bulunabilmektedir. OHSS riski olan hastalarda hCG iğnesi bu riski arttırabilir. Gnrh analogları ile yapılan çatlatma OHSS riski olan durumlarda daha güvenlidir. Bunların dışında rec FSH ve kisspeptin de çatlatma yani olgunlaşma iğnesi olarak kullanılmaktadır.

tup-bebek-catlatma

Yumurta Çatlatma İğnesi fiyatı 2022

Ovitrelle 2021 fiyatı eczaneler göre değişmekle birlikte 157 lira civarındadır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Çatlatma iğnesi oositler 18-22 mm arasına ulaştığında planlanan aşılama veya oosit toplama işleminden 36 saat önce yapılır.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ağrı Yapar mı?

Çatlatma iğnesi yapılırken sadece iğnenin giriş ağrısı olur. Nadiren iğne ucu kılcal damarı zedeleyecek olursa yapılan bölgede kanın damar dışına çıkması nedeniyle morarma olabilir.

Yumurtanın Çatladığı Nasıl Anlaşılır?

Oosit çatlaması LH salınımından 24-36 saat sonra olur. Yumurta çatlama testleri LH salınımını tespit eden testlerdir. Ayrıca ultrason ile folikül çatlaması tespit edilir. Oosit çatladıktan sonra yumurtalıkta geri kalan dokuya Korpus luteum denir. Korpus luteum embryonum rahim içine tutunabilmesi için endometrium tabakasının olgunlaşmasını sağlar. Yumurta çatladıktan sonra kanda PG hormonu yükselir. Bunu tespiti de çatlamayı gösterir.

Çatlatma İğnesi Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

hCG iğnesi sonrası ilk hafta gebelik testi pozitif çıkar. En erken iğneden 14 gün aşılama ve transferden 12 gün sonra test yapmak daha sağlıklı olur

Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

İrfan Tarhan - Son Güncellenme Tarihi: 24.09.2024
irfan tarhan facebook